Fitkidz

Fitkidz is een begeleidingsprogramma voor kinderen in de leeftijd van 4 t/m 16 jaar met (beginnend) overgewicht of obesitas, waarbij ook de ouders/verzorgers intensief worden betrokken.


Wat is Fitkidz
Fitkidz is een begeleidingsprogramma voor kinderen in de leeftijd van 4 t/m 16 jaar met (beginnend) overgewicht of obesitas, waarbij ook de ouders/verzorgers intensief worden betrokken. We hebben verschillende leeftijdsgroepen waarin de cursus wordt gegeven namelijk: 4 t/m 6 jaar, 7-12 jaar en 12-16 jaar. Ieder kind is uniek, daarom wordt er rekening gehouden met de behoefte van ieder kind. Geen één les is hetzelfde, er worden verschillende vormen van sport en bewegen aangereikt. Bij FitKids kunnen de kinderen, onder professionele begeleiding, trainen en bewegen in een sportieve en stimulerende omgeving. Van fitness en oefenprogramma’s tot en met spelvormen zoals: tikvormen, springvormen en hindernisparcouren. Het betreft een jaarprogramma. Uit onderzoek blijkt dat bij de aanpak van overgewicht het zeer belangrijk is dat het hele gezin wordt ondersteund, daarom biedt SMC Diemen dit ook aan. Bij de fitkidz is altijd een kinderfysiotherapeut betrokken.

Doel van Fitkidz
Het hoofddoel van FitKids is kinderen plezier in bewegen te geven. Een ander belangrijk doel is het verbeteren van de fysieke en mentale conditie. Bij FitKids wordt het kind gestimuleerd om na het doorlopen van het FitKids programma door te gaan met een andere sportactiviteit bijvoorbeeld in clubverband (al dan niet aangepast). Dit kan eveneens beschouwd worden als een belangrijk doel van FitKids.

Onze kinderfysiotherapeut wil uw kind graag laten ervaren dat bewegen heel erg leuk kan zijn. Zo worden er tijdens het onderzoek inspanningstesten afgenomen en een test waarbij de motorische ontwikkeling van uw kind in kaart wordt gebracht. Tijdens de trainingen wordt vooral aandacht besteed aan het verbeteren van de inspanningsintolerantie en vetverbranding. Ons einddoel is dat uw kind bewegen zo leuk vind dat het elders gaat sporten. Wij helpen u bij het zoeken van een passende sport voor uw kind. Zodoende kan de norm van bewegen iedere week behaald worden.

Andere betrokken disciplines

Diëtist
Het eerste deel van het Fitkidz programma volgt het kind samen met de ouders/verzorgers. Tijdens dit deel van het programma wil de diëtist u en uw kind laten inzien en begrijpen wat goede voeding is en wat juiste alternatieven zijn voor slechte eetgewoonten. Daarnaast legt ze ook uit waar het voor nodig is om goed te eten en wat slechte voeding met het lijf doet. Tevens worden misvattingen over voeding besproken met de ouders, zodat de kennis omtrent voeding uitgebreid vergroot wordt. Voor ieder kind worden samen met de diëtist individuele doelen opgesteld.

Voor wie
Voor kinderen met (dreigend)overgewicht of obesitas in de leeftijdscategorie 4-16 jaar oud.

De groepen
Een FitKidz-groep bestaat uit kinderen die verschillende vormen en gradaties van overgewicht kunnen hebben.
In het programma wordt gewerkt aan het stimuleren en ontwikkelen van het zelf-vertrouwen en de zelfstandigheid van de kinderen, zowel fysiek als mentaal. Plezier en ontspanning staan voorop. Iedere les kent een individueel programma en een deel wat gezamenlijk uitgevoerd wordt, sport en spel.

Aanmelden
Heeft uw kind (dreigend overgewicht of obesitas)? En wilt u dat uw kind weer zin krijgt om lekker te gaan bewegen, maar weet je niet goed meer waar u moet beginnen? Dan bent u samen met uw kind bij Fitkidz SMC Diemen aan het juiste adres. U kunt u en uw kind opgeven door een email te sturen naar info@smcdiemen.com. Geef hierbij de naam van het kind, geboortedatum, adres, telefoonnummer en de reden waarom uw kind bij Fitkidz mee wilt doen. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op voor het maken van een intake afspraak.

Intake
Tijdens de intake bespreken we waarom jij naar FitKids wilt komen en vertellen we wat jij allemaal kunt bereiken bij FitKids.
Voor de intake afspraak hebben wij een verwijzing van de huisarts of behandelend specialist nodig. Vraag eventueel je huisarts om advies.

Wanneer

De lessen worden gegeven op maandag en woensdag.
Mail ons voor de actuele lestijden en aanmelding naar info@smcdiemen.com.

Kosten
De kosten worden gedeclareerd als kinderfysiotherapeutisch groepsbehandeling bij uw zorgverzekeraar. Voor het bijbehorende werkboek met bijbehorende huiswerkoefeningen betaald u een kleine eigen bijdrage.

Door de basisverzekering van uw verzekering worden er 18 behandelingen gedekt.
Kinderfysiotherapie valt onder het basispakket en niet onder het eigen risico. Bij een aanvullende verzekering geldt er vaak een onbeperkte vergoeding.

Tot 18 jaar meeverzekerd
In de basis zorgverzekering zijn alle kinderen tot 18 jaar gratis mee verzekerd. Dit houdt in dat de kinderen recht hebben op 9 behandelingen per indicatie, en bij onvoldoende resultaat in de meeste gevallen op nogmaals 9 behandelingen. Indien er sprake is van een aanvullende verzekering van de ouders, vallen de kinderen ook onder deze aanvullende verzekering. Dit betekent dat uw kind naast de 18 behandelingen uit het basispakket nog recht heeft op een een x-aantal behandelingen uit de aanvullende verzekering. Dit kan per jaar veranderen. Dit kunt u navragen bij de zorgverzekeraar of nakijken in uw polis.

Voor fysiotherapie bij kinderen tot 18 jaar geldt geen eigen risico.
Onze praktijk heeft met alle zorgverzekeraars een contract afgesloten, dit houdt in dat wij de behandelingen rechtstreeks moeten declareren bij uw zorgverzekering. U krijgt dus geen nota thuis gestuurd. Een aantal zorgverzekeraars stuurt de cliënt later een overzicht van de gedeclareerde behandelingen.

Graag tot ziens in onze praktijk!

Burgemeester van Tienenweg 24 | 1111 CW Diemen