Baby massage

Babymassage is makkelijk te leren en ook heel leuk om te doen. Elke baby houdt ervan om aandacht te krijgen in de vorm van gestreeld, gemasseerd en geknuffeld worden.


Waarom past u een babymassage toe bij uw baby?

Vooral de eerste negen maanden zijn erg geschikt om de babymassage als ouder aan te leren. Je baby kan nog niet wegkruipen en vindt het heerlijk om aangeraakt en gekoesterd te worden, dit zal het proces op latere leeftijd ook vergemakkelijken omdat het kind al gewend is aan jullie ritueel.

In de buik van mama wordt de baby voortdurend gewiegd door de bewegingen van de moeder. In de baarmoeder ontwikkeld het kind al zijn zintuigen: de huid, tast, het gehoor, het zicht etc. De geboorte is eigenlijk een hinderlijke onderbreking van dit geheel. Tijdens de geboorte krijgt de baby namelijk de krachtigste massage ooit, door de contracties van de baarmoeder wordt de baby door het geboortekanaal geduwd, waarbij het perifere zenuwstelsel en de belangrijkste organen worden gestimuleerd als voorbereiding op het leven daarbuiten. Door die lichamelijke stimulatie na de geboorte voort te zetten sluit je aan bij de manier waarop de natuur het kind veerkracht geeft. Daarom zetten we bij de babymassage dit proces op natuurlijke wijze voort. Het aanraken is immers voor een pasgeborene zijn eerste taal, het eerste communicatiemiddel en het speelt een essentiële rol bij de vorming van de relatie tussen ouder en kind.

Wat zijn de voordelen van het uitvoeren van een babymassage bij uw baby?

  • Rustgevend en ontspannend voor ouder en kind
  • Beter begrip van de lichaamstaal van je baby
  • Stimuleert de spierontwikkeling en bloedsomloop
  • Stimuleert de ontwikkeling van de zintuigen
  • Bevordert de motoriek
  • Positieve werking op de spijsvertering
  • Kan helpen bij krampjes
  • Versterkt het immuunsysteem
  • Kan baby’s helpen makkelijker in slaap te komen en rustiger te slapen

Wat houdt een babymassage cursus in?

Babymassage is gericht op het herstel van ziekten en klachten ten aanzien van het bewegend functioneren van een baby en/of op preventie hiervan. Daarbij beogen we middels de babymassage de gezondheidstoestand, en met name de motorische ontwikkkeling, van een baby te bevorderen of te bewaken. Denk hierbij aan ziekten en klachten van de baby zoals dampkrampen, neurologische aandoeningen (bijvoorbeeld spasticiteit en motorische achterstanden) of een huilbaby.

Daarnaast biedt de babymassage begeleiding en ondersteuning van een baby door instructies aan de ouder/verzorger te geven met betrekking tot babyhandeling en massage. Dit is terug te vinden in bijvoorbeeld aanwijzingen voor de ouder/verzorger hoe een baby te dragen en hoe ze middel handgrepen de baby kunnen activeren en sederen (rustig maken).

Verder beïnvloedt het ook de attitude, de leeftijd en het gedrag van een baby via de ouder/verzorger waardoor de klacht vermindert en het bewegend functioneren verbetert. De baby kan dan bijvoorbeeld beter ontspannen, drinkenen slapen en wordt gestimuleerd tot beter bewegen. Als laatste heft de babymassage ook stoornissen op of doet ze verminderen, waardoor de baby minder beperkingen in zijn motorische ontwikkeling ervaart en hiervan dan minder/geen hinder ondervindt in zijn gezinssituatie. Voorbeelden: slaapritme stoornissen, contactstoornis met de moeder bijvoorbeeld: couveusekind, prenatale depressie.

Voor wie is een babymassage cursus?

Een babymassage cursus is voor alle moeders, vaders, opa’s en of oma’s die op een ontspannen manier hun baby of kleinkind willen leren masseren. De minimale leeftijd voor de baby om gemasseerd te worden is 6 weken.

Uit hoeveel lessen bestaat een babymassage cursus en hoelang duurt één les?

De cursus bestaat uit 5 lessen van half uur.  Je leert alle baby massage technieken in de eerste vier lessen en de laatste les is één herhalingsles.

Kan ik ook een cadeaubon bestellen voor een babymassage?

Op zoek naar een origineel kraamcadeau of babyshower-cadeau? Er zijn cadeaubonnen verkrijgbaar in elke gewenst bedrag vanaf 10 euro. Deze kunnen worden gebruikt voor een workshop of cursus.

Wordt een babymassage vergoed door de zorgverzekeraar?

Wilt u weten of de BabyMassage cursus wordt vergoed, dan dient u dit zelf bij uw zorgverzekeraar te informeren. Van ons ontvangt u een factuur die u aan ons dient te betalen. Of en wat de verzekering vergoedt varieert per zorgverzekeraar. Het hangt dus van uw verzekering af wat en of u een vergoeding ontvangt. De cursus is vaak op eigen initiatief geen behandeling of therapie. Dit geldt alleen als er door de arts of specialist is verwezen. Dan worden de behandelingen direct bij de zorgverzekeraar ingediend onder kinderfysiotherapie.

Wilt u een individuele babymassage cursus bij u thuis?

Liever een uitgebreide cursus die volledig op u en uw baby gericht is, op het moment dat het u uitkomt en bij u thuis? Kiest u dan voor een individuele cursus babymassage. Er zijn allerlei opties mogelijk voor de invulling van de cursus, bijvoorbeeld moeder en baby, beide ouders en baby, of twee gezinnetjes of een groep vriendinnen. De eerst les bestaat uit het masseren van het buikje, het borstje en de beentjes. De tweede les leren we u hoe u de armpjes, het ruggetje en het gezichtje kunt masseren. De derde les is voor de herhaling van alle massagetechnieken en eventuele vragen die u nog heeft omtrent de babymassage.

Kan ik ook Één individuele les bij ons thuis krijgen?

Wilt u één les van de babymassage cursus volgen, die volledig op u en uw baby gericht is, op het moment dat het u uitkomt? Kies dan voor één les individuele cursus babymassage. Deze cursus bestaat uit één les van één uur bij u thuis. Ik leer u het buikje masseren.

Kan ik ook een kennismakingsworkshop met babymassage volgen?

Wilt u liever eerst kennismaken met de workshop babymassage? Dat kan, u kiest dan voor een korte workshop. Deze workshop geschiet één bijeenkomst van één uur u leert dan de basis van het masseren van uw baby. U kunt daarna alsnog beslissen of u een hele cursus babymassage wilt gaan volgen. De datum voor de kennismakingsworkshop kan in overleg worden vastgesteld.

Graag tot ziens in onze praktijk!

Burgemeester van Tienenweg 24 | 1111 CW Diemen